flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про окремі питання, по’вязані з початком функціонування підсистеми (модулів) ЄСІТС «Електронний кабінет» та «Електронний суд»

08 жовтня 2021, 13:27

17.08.2021 рішенням Вищої ради правосуддя № 1845/0/15-21 затверджено порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи – далі Положення.

05.10.2021 розпочали функціонувати  підсистеми (модулів) ЄСІТС «Електронний кабінет» та «Електронний суд».

Криворізький районний суд Дніпропетровської області звертає увагу, що у пункті 5.8 Положення зазначено, що офіційна електронна адреса – це сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів. Адреса електронної пошти, що використовується при реєстрації Електронного кабінету, не може бути зареєстрована на доменних іменах, використання яких заборонено законодавством України.

Пункт 10 Положення передбачає, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Згідно пункту 25 Положення процесуальні та інші документи, пов'язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми "Електронний суд".

Однак згідно пункту 59 Положення, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає документи у справах або на офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Таким чином, Криворізький районний суд Дніпропетровської області має право приймати процесуальні та інші документи, пов'язані з розглядом справи у суді, які подані до суду в електронній формі з використанням підсистеми "Електронний суд" або які надійшли з адреси електронної пошти, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.